Hoezo, yoga alleen voor vrouwen?!

Het was zijn allereerste yogales ooit. En die mocht ik hem geven. In mijn nieuwe studio in Rotterdam liep hij enthousiast binnen. ‘Ik ben al heel lang nieuwsgierig’ zei hij, maar hij durfde het steeds nog niet aan. Het idee van een volle zaal met 30 vrouwen die zweverig op een matje zouden zitten was té ongemakkelijk. Dus toen hij hoorde dat ik een fijne knusse plek voor een kleine groep heb ging hij over de streep. Zijn huisgenoten hadden hem wel een beetje uitgelachen. Maar ach, hij mediteert soms ook en daar heeft hij veel baat bij. Dus zijn nieuwsgierigheid won..

“Yoga is voor vrouwen”, dat is wat veel mannen denken. Ik vind het dus heel grappig dat ik in mijn eerste yogalessen op deze nieuwe plek al meer jongens dan meiden heb gehad! Twee stoere rugby spelers, een theater jongen en nu dus deze jonge twintiger die behoefte heeft aan wat rust in zijn hoofd. Hoezo, yoga alleen voor vrouwen?!

Yoga to the people, die tekst schreef ik een paar jaar geleden op een krijtbord voor de studio van Soul Yoga. Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet, hoe oud of jong, hoe stijf of flexibel. Yoga is voor iedereen. Yoga is om te ervaren, niet om over na te denken. Voelen wat er in je lijf gebeurt, je eigen lichaam beter leren kennen. En als je je eigen lichaam beter leert kennen, dan leer je jezelf dus beter kennen. Met alles wat erbij hoort. Je gedachten, je gevoelens, je grenzen en je uitdagingen. Alles komt langs op de yogamat. Op een manier die niet eng is of raar of zweverig, maar juist op een manier die precies past bij jou. Want je lichaam geeft jou de seintjes die je nodig hebt. Je hoeft er alleen maar naar te leren luisteren.

Dus we begonnen met de les en zaten eerst even stil. Hij luisterde naar mijn stem en volgde mijn aanwijzingen. En af en toe kon hij het niet helpen om te proesten van het lachen. Het was toch best pittig om in al die houdingen te komen, zeker na de fitness les die hij de avond ervoor had gehad. Zijn lichaam gaf duidelijk wat grenzen aan! Ik lachte met hem mee en vervolgde de les. Toen hij op één been moest staan had hij zijn volle aandacht nodig om zijn evenwicht te bewaren. Geconcentreerd ging hij verder. En aan het einde van de les lag hij heel ontspannen languit op de mat. Zo ontdekte hij in die eerste les een klein beetje meer van zichzelf. Precies genoeg om weer terug te komen voor een volgende les. Open en nieuwsgierig.

Yoga to the people.

Yoga is voor iedereen. Dus ook voor jou.

Doe je mee?

PS. Precies een jaar geleden begon ik met jongerenyoga in Oud-Beijerland. Ook daar waren onder de eerste cursisten een paar jongens. Ze komen nog steeds. Toeval?

PPS. Nieuwsgierige meiden zijn ook van harte welkom!

Bij To be Young kun je terecht voor yoga, mindfulness en coaching voor jongeren. Wil je wat meer rust in je hoofd en wat meer ontspannen in je vel zitten? Kom naar een gratis proefles yoga of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

Faalangst of Examenstress? Doe mee met de training mindfulness voor examenkandidaten of studenten. Nieuwe trainingen starten op 7 en 8 maart in Rotterdam.