Sluit vrede met de controlfreak in jezelf

“Ik ben een controlfreak!”

De 20-jarige Laura windt er geen doekjes om. Ze wil gewoon graag winnen, haar gelijk halen en het liefst zou ze mensen willen kneden om naar haar eigen hand te zetten. Lachend vertelt ze hoe ze in de zomer een 170 km lange wandeltocht door de Alpen heeft gemaakt. De vriendin met wie ze zou gaan haakte op het allerlaatste moment af. Dat zijn geen leuke dingen voor iemand die zo graag de controle wil houden. Maar na een paniektelefoontje vond ze haar rust weer terug en wist ze een ander maatje te vinden die met haar mee wilde om deze droomreis waar te maken. En hoewel ze elkaar niet eens zo goed kenden bleek het een hele goede match te zijn. Het werd een onverwachts avontuur. Samen struinden ze 2,5 week door de bergen en sliepen ze in berghutten. Ze hadden lol en er viel geen onvertogen woord. “Ik heb er een goede vriend bij gekregen!”, vertelt ze trots.

Laura volgde met een groepje studenten een mindfulnesstraining. Vijf weken lang kwamen we bij elkaar en deden we oefeningen om beter om te leren gaan met stress. Het gaf haar rust, ze sliep beter en ze merkte dat ze veel minder snel in paniek raakte van dingen die anders liepen dan ze wilde.

Laura wilde die controlfreak in haar weleens wat gaan temmen. Want, zo zegt ze zelf “het is verrekte lastig als je altijd probeert om mensen en situaties naar je eigen hand te zetten”. Super gemotiveerd ging ze aan de slag, ze oefende iedere dag. En na een week of twee zei ze “nou, ik had het nooit gedacht, maar ik vind het heel fijn om voordat ik ga slapen de oefeningen te doen!” Het gaf haar rust, ze sliep beter en ze merkte dat ze veel minder snel in paniek raakte van dingen die anders liepen dan ze wilde. Ze piekerde er minder over. En ik was onder de indruk van haar enorme discipline.

Discipline is een prachtige kwaliteit die veel controlfreaks zichzelf kunnen toeschrijven. Een mooi voorbeeld dat er achter iedere negatieve eigenschap van jezelf een krachtige positieve schuilt.

Naast haar studie Kunst & Economie heeft Laura een bijbaan in de horeca. Wisselende diensten zorgen ervoor dat ze verstandig om moet gaan met haar behoefte aan voldoende slaap. En nu heeft Laura zo haar eigen weg gevonden om zichzelf voor het slapen gaan wat rust te gunnen. Met wat stretch- en ademhalingsoefeningen kan ze heel goed ontspannen om daarna een onverstoorde nachtrust te hebben.

“Mijn hoofd is na het werk nog zó vol. Als ik dan gelijk ga slapen word ik een paar uur later helemaal gestrest wakker van de droom dat ik nog mayo naar tafel 12 moet brengen! Maar als ik die oefeningen doe, heb ik nergens last van!”

De afgelopen maanden waren best stressvol met alle projecten die ze moest doen om haar propedeuse te halen. En zoals je kunt verwachten, ging dat niet zonder de nodige frustratie om dingen die anders liepen dan gepland. Maar Laura had geleerd van haar eerdere ervaringen en ze had een inzicht gekregen, dat veel stress heeft weggenomen.

“Je kunt proberen om mensen te veranderen, maar dat lukt je toch niet. Je kunt beter jezelf afvragen wie er kan helpen als je vastloopt. En als je laat zien dat je gemotiveerd bent en écht graag wilt, dan zijn er altijd mensen die hun best voor je doen. Daarmee kom je echt véél verder!”

Zo weet Laura de controlfreak in zichzelf te temmen. Ze heeft er vrede mee gesloten. Want écht veranderen, dat lijkt haar wel heel moeilijk. En dat hoeft ook helemaal niet als je weet dat er een positieve eigenschap mee gepaard gaat! Dus Laura heeft een tip voor andere jongeren die zichzelf hierin herkennen.

“Leer om er op een andere manier mee om te gaan. Sluit vrede met de controlfreak in jezelf.”

 

Tekst & Foto’s: Jolanda Ruissen
Wil jij ook leren omgaan met stress? Kijk hier voor het aanbod van To be Young – yoga, mindfulness & coaching voor jongeren én volwassenen. Binnenkort ook een online training ‘Stressles(s) voor Succes’!