Ervaringen en inspiratie voor een succesvol tussenjaar

Ervaringen en inspiratie voor een tussenjaar vol vrijheid, avontuur en wilde plannen die waarheid worden.

Vandaag heb ik een leuke afspraak. Samen met Vincent fiets ik van de stad naar het dorp. Van drukke fietspaden en knipperende stoplichten via tunnels, stadspark en bruggetjes naar de goudgele akkers van de Hoeksche Waard. Het is precies een jaar geleden dat hij mij vertelde over zijn tussenjaar. Hoe hij zoveel plannen had, na al die jaren school, om de wijde wereld in te gaan, te ondernemen en vooral te doen wat hij leuk vond.

EEN TUSSENJAAR VOL VRIJHEID, DAAR SNAKTE HIJ NAAR. MAAR AAN HET EINDE VAN DAT JAAR BEKENDE HIJ DAT HIJ EIGENLIJK TELEURGESTELD WAS.

Hij had een baan gevonden om te sparen voor die wilde plannen. Hij werkte hard maar maakte zijn geld vervolgens op, om uit te gaan en te genieten van zijn vrije tijd. En het was wel best zo. Op een of andere manier was de drang om al die wilde plannen uit te voeren opgedroogd. En ineens was daar het einde van zijn tussenjaar en was zijn tijd op. Een naar gevoel bleef over. Wat had hij nou eigenlijk écht gedaan met zijn leven? Waarom was hij niet méér op avontuur uit gegaan? Een tussenjaar nemen klinkt allemaal zó geweldig, maar het was hem vies tegengevallen.

“daar zou ik andere jongeren wel graag voor willen waarschuwen. Misschien kan ik ze wel advies geven en ideeën over hoe zo’n tussenjaar wèl leuk kan zijn!”

De ware Vincent kwam daarmee naar boven, de energieke, enthousiaste Vincent met zijn oneindige fantasie en creatieve ideeën. Hij bruist van inspiratie en verzint erop los. Concepten bedenken is wat hij het liefste doet. Soms komt hij tot een uitvoering, maar vaak genoeg blijven het mooie romantische ideeën die ergens geduldig liggen te wachten.. Zo begon hij zijn nieuwe studie Kunst & Economie in Utrecht. En daar veranderde alles. Terwijl hij het druk had met studeren ontsprong concept na concept in zijn hoofd. Het Utrechtse uitgaansleven vond hij saai en daar wilde hij graag wat aan veranderen. Zo kwam een geduldig idee dat al een tijdje lag te wachten ineens weer naar boven, en voor hij het wist was hij een ooit bedacht hiphopfeestje aan het organiseren.

HIJ VOND INSPIRATIE IN DE MENSEN OM ZICH HEEN EN GING SAMENWERKEN MET EEN MEDESTUDENT. EEN HIPHOPFEESTJE WERD GECOMBINEERD MET EEN KUNSTFEESTJE EN ZO ONTSTOND THE POSTROOM. EEN INSPIRERENDE AVOND UITGAAN VOOR STUDENTEN, WAAR INTERACTIEVE KUNST EN MUZIEK SAMENGAAN.

Vincent en vriend Mees verzamelden een groep kunstenaars om zich heen en vonden een geschikte locatie. Door middel van een crowdfunding campagne zamelden ze geld in en ze vonden vrienden en kennissen die wilden helpen met goede filmpjes en foto’s voor een marketingcampagne. De energie spatte ervan af en Vincent vergat de tijd als hij bezig was voor THE POSTROOM. In een lollige bui maakte hij een creatieve tikkie campagne en het geld stroomde binnen. Het Prins Bernhard fonds pikte de actie op en doneerde zomaar een fiks bedrag aan dit creatieve innovatieve kunstenaarsproject. Met 220 bezoekers werd het een geweldige avond, die voor herhaling vatbaar bleek. De bezoekers waren onder de indruk, de locatie eigenaar enthousiast en nu worden ze benaderd door andere ondernemers die zo’n feestje ook wel zien zitten. Hoe mooi kan het lopen?

Ik vraag Vincent om nog eens terug te kijken naar vorig jaar, toen hij mij vertelde over zijn tussenjaar. Hoe gefrustreerd hij was dat het zo anders was gelopen dan hij had gedacht. En wat hij daarna gedaan heeft. Al balancerend ‘met-zonder-handen’ aan het stuur en een verwonderde blik in zijn ogen, zegt hij “Bizar he, hoe je zo ontzettend veel kan doen in zo’n druk jaar. Ik heb het afgelopen jaar alles gedaan wat ik eigenlijk in mijn tussenjaar wilde toen, terwijl ik ondertussen gewoon studeerde. Hoe dat komt? Vooral door de mensen in mijn omgeving, ik heb zoveel inspiratie gehaald uit al die nieuwe mensen die ik heb leren kennen. Dat is denk ik nog het belangrijkste waarom het nu wèl lukte. Alleen ideeën hebben is niet genoeg…”

“Je hebt mensen om je heen nodig die je inspireren en motiveren, die je helpen om in de actie te gaan, om ook echt te doen wat je zo graag wilt. Je hart volgen kan pas echt als je de juiste mensen in je omgeving kiest.”

En daarmee heeft hij een hele mooie boodschap voor andere jongeren die een tussenjaar nemen. Volg je hart, laat je ideeën stromen en maak een plan. Vraag hulp en verzamel mensen om je heen die je inspireren en motiveren. En zorg voor actie, ga het dóen. Zodat jouw tussenjaar ook écht een tussenjaar wordt. Een jaar van vrijheid, avontuur en wilde plannen die waarheid worden.

geschreven door Jolanda Ruissen: jongerencoach, yogadocent en mindfulnesstrainer bij To be Young.  in de rubriek podium-voor-jongeren plaats ik regelmatig interviews of artikelen over en voor jongeren die hun verhaal willen delen om anderen ermee te inspireren. Heb jij ook een verhaal om te delen en wil je ook een plek op dit podium? Laat het me weten, ik hoor het graag!
Nieuwsgierig wat To be Young voor jou kan betekenen? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek:  jolanda@tobeyoung.nl / 06-20106103