Elika

De 19 jarige Elika studeert bestuurskunde aan de Erasmus universiteit Rotterdam. Ze volgt al een tijdje mijn yogalessen en ik interview haar over een prachtig artikel wat ze schreef in het studententijdschrift credomagazine over depressie onder studenten. “I like my depression seasoned”  is een pleidooi aan studenten om het taboe rondom depressieve gevoelens te doorbreken en Elika geeft hen tips hoe ze met zulke gevoelens om kunnen gaan. Eén van die tips is het volgen van yogalessen, want zelf heeft ze veel baat bij mijn wekelijkse lessen. In haar artikel is Elika erg open over haar eigen ervaring met depressie en de dingen die zij gedaan heeft om er weer bovenop te komen. 

 

‘Ik schaam me nergens voor, ik ben heel open. We zijn toch gewoon mensen met gevoelens die we allemaal kennen? Waarom zou ik daar niet eerlijk over zijn? Als daar wat meer openheid over zou komen dan zouden er veel jongeren minder eenzaam hoeven zijn!’ 

 

 

Accept who you were in the past

Wie was je?

Ik was een meisje dat op de basisschool in groep 7/8 en begin middelbare school weinig vriendinnen had, ik was erg introvert. Ik ging naar de bieb in m’n eentje en las dan boeken over spiritualiteit, dat vond ik boeiend. Ik voelde me vaak eenzaam en verdrietig en kon een erg drukkend gevoel op mijn borst hebben. Op de middelbare school had ik wel vriendinnen. Ik vond het altijd fijn om mijn vertrouwde omgeving te hebben, dan ging het wel goed. Ik was best perfectionistisch en vond het erg moeilijk om te accepteren dat niet alles op mijn manier kon gaan. Toen ik na de middelbare school HBO rechten ging doen, ging het weer mis. Ik werd heel moe en kreeg hartkloppingen en had weer dat drukkende gevoel op mijn borst. De dokter stuurde me naar een therapeut maar na 2 sessies ben ik daar mee gestopt. Ik had gewoon geen klik met haar en besloot het dan maar zelf te doen.

 

Labels do not define who you are

Wat heb je gedaan om jezelf beter te voelen?

Ik dook weer in de boeken en keek Youtube filmpjes van Oprah  en spiritueel leider Mooji. Ik heb daar veel van geleerd, het gaf me veel steun. Ze leerden mij dat ik een keuze heb in hoe ik omga met mijn gevoelens of mijn situatie. De Super Soul Sunday filmpjes van Oprah zijn mijn favoriet. Ik had ook veel steun van mijn zus. Zij is echt het tegenovergestelde van mij en heel down to earth, maar ze is er altijd voor me en ik kan haar echt alles vertellen. Zij stimuleerde me om ook grappige filmpjes te kijken zodat ik ook weer kon lachen. Het leven niet te serieus nemen, het is ook goed om te lachen om dingen waar je toch niets aan kan veranderen. Dat was een goede les.

 

Don’t take life too seriously

Hoe doe je dat?

Gewoon een beetje lol maken en het gezellig hebben met vrienden. Ik hou het meest van kleine feestjes bij vrienden thuis. Grappige filmpjes kijken, even lekker lachen is soms ook heel fijn! En ook gewoon lachen om mensen of dingen die ik echt niet begrijp. Pas stond ik in de metro op voor een oudere dame en ik vroeg of ze wilde zitten. Ze snauwde me toe ‘hoezo, zie ik er oud uit ofzo?!’ en bleef maar in zichzelf mompelen dat die jeugd van tegenwoordig zo brutaal is. Ik was met stomheid geslagen. Dacht ik beleefd te zijn, werd ik afgesnauwd. Dat is toch niet te snappen? Daar zou ik me wel druk om kunnen maken maar ik ben lekker blijven zitten en heb er maar om gelachen.

 

Choose to see yourself as someone worthy of happiness

Welke keuzes maak je?

Ik ben me bewust dat ik zelf de keuze heb in wat ik doe en welke mensen ik om me heen heb. HBO rechten paste niet bij mij, het maakte me heel ongelukkig. Nu studeer ik bestuurskunde, veel leuker! Ik heb bewust gekozen voor een gezondere lifestyle. Ik probeer gezond en regelmatig te eten. Een actieve sporter ben ik nooit geweest, ik hield niet van dat competitieve. Als kind heb ik een tijdje yogalessen gehad, dat vond ik heel fijn. Dus ik besloot dat ook weer op te pakken. Yoga helpt mij om meer te ontspannen, het zorgt ervoor dat ik lekkerder in m’n vel zit, beter kan slapen en met meer vertrouwen in het leven sta. Ik zou graag een contributie maken aan een betere wereld. Ik wil inspirerende mensen om me heen en betekenis geven aan het leven. Waar ik nu veel over aan het lezen ben is het onderwerp forgiveness. Ik denk dat dat een belangrijke sleutel is op de weg naar geluk.

 

Forgiveness is the key to happiness

Wie wil je vergeven?

Mijn juf op de basisschool! Ik was lang heel bang van haar tot ze gesprekken met mij voerde en ik haar heel aardig ging vinden. Op een dag liet ik iets vallen ofzo, het was iets onbenulligs, maar ze werd zo ontzettend boos dat ik weer heel bang was. Toen ik pas ergens verdrietig over was kwam die herinnering naar boven en snapte ik ineens waar dat gevoel vandaan kwam. Op die manier verwerk ik blijkbaar dingen die nog niet verwerkt zijn. Wel fijn, want ik kon het daarna loslaten!

 

Start paying attention to who you really want to be

Wie wil je zijn?

Oprah is mijn grote voorbeeld. Ik zou haar wel willen zijn, maar dan wel graag gewoon in mijn eigen lichaam hoor! Ik wil betekenis geven aan mijn eigen leven én aan de wereld. Ik zou graag andere jongeren willen helpen door dingen van mezelf te delen. Wat ik echt heel graag zou wensen is dat er nooit meer een kind of jongere met een zwaar gevoel op de borst wakker hoeft te worden. Als ik daar een bijdrage aan zou kunnen leveren, zou ik dat geweldig vinden.

Mijn droom? Wonen in een huis aan de kust in Amerika. Mijn zus woont in San Fransisco. Toen ik daar was werd ik ‘s ochtends wakker met het geluid van de zee. Wow, het was magisch! Dat gevoel wil ik iedere dag wel! Of ik Nederland daar echt voor achterlaat, dat weet ik niet hoor. Ik hou zo van dit koude kikkerlandje, Nederland is echt mijn thuis.

Elika volgt yogalessen en mindfulness voor studenten bij To be Young. Nieuwsgierig naar ons aanbod? Kijk op onze agenda. Wees welkom voor een gratis proefles of kennismakingsgesprek!
Volg Elika op Instagram!

[address][/address][button text=”Vragen? Laat het weten!” link=”https://www.tobeyoung.nl/contact/” style=”default” size=”normal” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]

tekst en foto’s: Jolanda Ruissen