Autism doesn’t define me

“Ik ben altijd al erg nieuwsgierig en leergierig geweest, ik wil mezelf graag ontwikkelen. Ik vraag mij altijd af waarom dingen gebeuren. Dus zo ben ik met mezelf aan de slag gegaan en heb ik eigenlijk mijn autisme en ADHD leren kennen. Nu weet ik zo goed wanneer die eigenschappen de kop opsteken, dat ik er juist veel minder last van heb. Door te begrijpen wat er gebeurt en hoe ik reageer op situaties, kan ik een keuze maken in hoe ik ermee om ga. Dus ik bepaal zelf welke invloed autisme op mij heeft en zo hou ik de regie over mezelf en mijn leven.”

“Autism doesn’t define me, I define autism”

Jeroen is 26 en woont sinds een aantal maanden op zichzelf in Breda. Hij heeft de diagnose autisme en adhd al vanaf zijn 3de levensjaar. Op de basisschool heeft dat hem wel problemen gegeven en werd hij vaak gepest en niet begrepen. De periode daarna op het voortgezet speciaal onderwijs heeft hij erg genoten en goede begeleiding gehad, zodat hij optimaal kon ontwikkelen. Jezelf ontwikkelen was voor hem belangrijk en dat heeft hij ook van zijn moeder sterk mee gekregen. Zij steunt hem door dik en dun en stimuleert hem altijd om nieuwsgierig te zijn naar de mogelijkheden en je niet te laten beperken door wat er niet kan. Dat heeft hem ver gebracht!

Vorig jaar stopte de zoveelste baan van Jeroen. Hij had nooit moeite met banen vinden, maar zijn contracten werden vaak niet verlengd. Zo had hij veel te maken met jobcoaches om weer een nieuwe baan te zoeken. Sinds zijn 18de heeft hij al 15 à 20 jobcoaches gehad, een probleem waar veel jongeren die hulp nodig hebben tegenaan lopen. Goede begeleiding begint bij het opbouwen van een vertrouwensband, maar door het grote verloop van personeel en regelgeving in de zorg is het lastig om begeleiding te krijgen die een gewenst resultaat oplevert. Bij Jeroen was de jobcoach van Startpeople een schot in de roos. Hij kreeg een nieuwe baan als facilitair medewerker én er werd een talententraject aangeboden waar hij maar al te graag aan mee wilde doen. Hij wilde weleens ontdekken wat er nog meer mogelijk is, wat hij als talent in huis heeft om ook echt zijn werk van te maken. En zo ontdekte hij de spreker in zichzelf. Toen hij tijdens een bijeenkomst op het podium zijn levensverhaal mocht vertellen en geïnteresseerde reacties kreeg, wist hij het zeker.

“Dít is wat ik wil, ik wil verhalen vertellen en mensen inspireren!”

Jeroen ontdekte dat LinkedIn voor hem het platform is waar hij zich kan uiten en waar hij gezien wordt. Hij volgde een workshop storytelling bij Lindemarie en kreeg steeds vaker reactie op zijn teksten. Om eens te testen wat er zou gebeuren stelde hij de vraag die ook mij getriggerd had om contact te zoeken. “Ik heb autisme, wat zou jij van mij willen weten?” Er kwam een vloed aan reacties met prachtige vragen om nieuwe verhalen mee te maken waarmee hij andere jongeren, ouders én hulpverleners kan inspireren hoe je op een positieve manier autisme kan benaderen. “Omgaan met autisme is maatwerk. Ieder persoon met autisme is anders en heeft een hele persoonlijke benadering nodig. Veel begeleidingsmethodes werken daardoor niet. Er is vooral begrip nodig en de kracht van positief denken.”

“Alleen door positief te denken gebeuren er ook positieve dingen.”

Jeroen is een workshop voor jobcoaches en andere hulpverleners aan het ontwikkelen. “Ik zie mezelf als de schakel tussen de hulpverlening en mensen met autisme. Met mijn kennis en ervaring kan ik sneller de persoon begrijpen en een vertaalslag maken naar de hulpverlening.”

Wie interesse heeft in de verhalen van Jeroen of de workshop, kan hem benaderen op LinkedIn.

Bij To be Young zal Jeroen binnenkort ook zijn nieuwe workshop geven aan jongeren én ouders. Is autisme een onderwerp waar jij graag meer van wil weten of over wilt praten? Neem contact op, dan hou ik je op de hoogte van de data. Je bent ook altijd welkom voor een gratis kennismakingsgesprek of kom een yogales volgen!
Tekst en foto door Jolanda Ruissen