Vipassana

Hier zit ik. Op een kamertje in de achterhoek. Ik heb een bed en een bureau met daarop een vaasje bloemen. Ik heb dit schriftje en een pen, mijn yogamat en meditatiekussen. Als ik naar buiten kijk zie ik een winters landschap. Kale bomen, bevroren gras en de zon die langzaam opkomt. Om 05.00 uur ging hier de bel, tijd om op te staan. Die bel bepaalt het ritme van de dag in deze stilteretraite, 10 dagen lang. Met een groep van 14 mannen en vrouwen ben ik op ontdekkingsreis door de stilte. 10 dagen lang leven we met elkaar maar wordt er niet gepraat of oogcontact gemaakt. Dat klinkt absurd, maar door deze afspraak te maken geef je jezelf de gelegenheid om alle aandacht bij jezelf te houden. Verwachtingen en verplichtingen naar elkaar vallen weg, iedereen doet zijn ding op zijn manier en in zijn eigen tempo. Wat de ander van je vindt doet er niet toe, net zomin als wat je zelf van de ander vindt. En dat klinkt misschien heel logisch, maar het is verbazingwekkend te merken hoe je als mens zo gericht bent op anderen en hoeveel effect dat eigenlijk op je heeft. Deze 10 dagen mag ik dat helemaal loslaten. Ik hoef even helemaal niets te DOEN, alleen maar te ZIJN.

Een vipassana retraite werkt volgens een strakke methode. 10 dagen lang oefen je in een heel gestructureerd ritme met aandacht voor wat er ieder moment aanwezig is.

Dus het is niet zo dat ik lui achterover kan hangen, integendeel! Als je met je volle aandacht aanwezig wilt zijn dan moet je daar hard voor werken. Niet door dingen te DOEN, maar door steeds opmerkzaam te zijn en jezelf niet af te laten leiden door gedachten, gevoelens en prikkels van buitenaf. 10 uur per dag oefenen we met zittende en lopende meditaties. Steeds de aandacht naar het rijzen en dalen van de buik brengen, voelen hoe de adem in je lichaam beweegt. En als je afgeleid wordt, dan ga je er met je aandacht naartoe maar je reageert niet. Dus bij pijn of jeuk? Voel het, onderzoek het, maar blijf muisstil zitten. Miljoenen gedachten die je gek maken of iets dat je vergeten bent? Merk het op, maar reageer niet. Verdriet, boosheid, frustratie of als een kind zo blij? Voel het in al je cellen, laat het stromen en blijf er helemaal bij, maar reageer niet.

Hoe klinkt dat? Als hel op aarde? Ik kan je vertellen dat dat ook regelmatig zo voelde. Maar ik kan je ook vertellen dat deze ervaring mij ontzettend veel geleerd heeft en veel inzichten heeft gebracht. Het inzicht dat alles wat er gebeurt komt en gaat, dat niets hetzelfde blijft, dat alles voorbijgaat. Dat juist het bieden van weerstand een hels gevecht oplevert en dat de wil om ergens anders te zijn mij juist van slag maakt. En dat als ik écht geconcentreerd aanwezig ben in ieder moment ik een flow ervaar van gevoelens die elkaar opvolgen als een waterval. Alles mag er zijn: pijn, jeuk, boosheid, irritatie, blijdschap, vreugde, liefde en verdriet.

Ik mag mens zijn. Met alles erop en eraan.

Wat een bevrijding.

 

Dankjewel Guus Went en Jerome Stoel voor jullie liefdevolle begeleiding!

In mijn studio To be Young geef ik yoga, mindfulness en coaching aan jongeren. Ben je nieuwsgierig naar wat de stilte in jezelf jou vertellen kan (zonder dat je daar 10 dagen voor in retraite hoeft ;-)? Bel, mail of app me voor een gratis kennismakingsgesprek of yogales!