Social media issues: inspiratie maar ook extra denkwerk!

Een half jaar geleden ging mijn telefoon kapot. Toen ik een nieuwe had dacht ik even goed na welke apps ik wilde installeren. Social media issues. Ik had geen zin meer in Facebook, Instagram en LinkedIn. Ze bezorgen me veel indrukken, die soms heel inspirerend zijn, maar vaak ook veel denkwerk geven. En dénken, dat doe ik al zoveel. Ik wilde weleens weten wat er gebeurde als ik die apps simpelweg niet meer op m’n telefoon zou hebben.

Social media bezorgen veel indrukken, die soms heel inspirerend zijn, maar vaak ook veel denkwerk geven.

Tijdens coachgesprekken met jongeren komt het thema social media meestal ook aan bod. Ik heb nog geen jongere bij mij in de studio gehad die níet onrustig werd van social media. Want iedereen heeft een fantastisch leven als je de berichten op FB en insta zou geloven. En als het dan bij jou even niet zo lekker gaat, dan voel je je een vreemde eend. Alleen, eenzaam en ellendig. Iedere keer als je al die mooie foto’s en berichten weer langs ziet komen, wordt dat gevoel bevestigd. Zij wel. Jij niet.

Op fb en insta lijkt iedereen een fantastisch leven te hebben. Als het bij jou even niet zo lekker gaat, dan voel je je een vreemde eend.

Ik had daar dus ook last van. Op social media zag ik andere coaches die de mooiste en meest inspirerende verhalen te vertellen hadden. Tussen alle succesverhalen en prachtige beelden voelde ik me onzeker worden. Wat heb ik nog te bieden als er al zoveel goede coaches op de wereld zijn? Wat voeg ik toe? Tijdens het scrollen vulde mijn hoofd zich met zoveel gedachten dat ik nog vergat om zelf iets online te plaatsen. Passief keek ik toe hoe goed anderen het deden. En dat gaf mij een heel onbevredigend gevoel.

Tijd voor verandering. Voor mij betekent dat even stil gaan staan. Iedere dag een moment nemen om in te checken bij mezelf. Ontspannen. Gedachten laten ronddwarrelen, gevoelens de ruimte geven. Het presteren even loslaten. Gewoon even helemaal niets. En ontdekken wat er dan gebeurt. Het werd een social media break van een half jaar.

Door stil te staan en even niets te doen geef je jezelf de ruimte om te ontspannen en te ontdekken waar het echt om draait.

Ik ontdekte hoe lekker rustig ik het vond. Ik kon me beter focussen op de offline contacten en werd niet steeds afgeleid door een pling op m’n telefoon. Het was rustiger in m’n hoofd en de onzekerheid verdween. Door de rust en het vertrouwen in mezelf te vinden straalde ik het weer uit naar anderen. Verrassend genoeg zorgde het offline zijn er juist voor dat er meer jongeren bij To be Young kwamen voor een mindfulnesstraining of coaching.

Voorzichtig begeef ik mij na een half jaar weer op LinkedIn en Instagram. Ik heb de apps weer op m’n telefoon gezet, maar nu op de achterste pagina. Meldingen staan uit en geluiden op stil. Zo komen ze niet gelijk binnen als ik mijn telefoon pak en stel ik de neiging om te kijken even uit. Mijn social media break heeft ervoor gezorgd dat ik weer bewuster kies wie, wat en wanneer ik volg.

Hoe ga jij om met social media?

Speelt er iets in jouw leven waar je verandering in wilt? Een mindfulnesstraining of coaching kan je daarbij helpen. Bij To be Young leer je om even stil te staan en tijd te nemen voor jezelf, zodat je weer meer kunt ontspannen en de keuzes kunt maken die bij jou passen.