Train je psyche, train je aandacht

De psyche trainen op school? 

Op school wordt er veel tijd besteed aan het ontwikkelen van onze intelligentie en het vergaren van kennis. Sporten is onderdeel van school omdat een gezond en sterk lichaam die ontwikkeling ondersteunt. Maar de ontwikkeling van de psyche krijgt op school nog weinig aandacht, terwijl het inmiddels wel overduidelijk is dat ook de psychische gezondheid van groot belang is!

De ontwikkeling van de psyche krijgt op school nog weinig aandacht, terwijl het inmiddels wel overduidelijk is dat ook de psychische gezondheid van groot belang is bij het ontwikkelen van intelligentie

De psyche kun je trainen, net zoals je de intelligentie kunt trainen en spieren kunt trainen. Dat doe je door het trainen van je aandacht. Door de aandacht te trainen kun je je psyche sterker maken en weerbaarder om met moeilijke situaties om te gaan. Je kunt leren met stress om te gaan. Het helpt je om meer te ontspannen, beter te concentreren, met emoties om te gaan, keuzes te maken die bij jou passen en om meer begrip te hebben voor jezelf en anderen. Hoe waardevol is dat?

Mindfulness betekent bewuste aandacht hebben voor alles wat je ervaart en daar ook bewust op te reageren. Dat vraagt dus om stilstaan bij je ervaringen, opmerken, onderzoeken, voelen wat er gebeurt, de tijd nemen om het even te laten bezinken. En dán pas reageren. Kun je je voorstellen dat je dan anders reageert dan wanneer je direct reageert bij een moeilijke gebeurtenis of een emotie?

De stilte in jezelf, dat is wat ik mindfulness ook vaak noem. Door de aandacht te trainen en stil te staan bij je ervaringen ontdek je een innerlijke stilte die je ook intuïtie kan noemen, gut feeling. Of ook wel: wéten zonder met je verstand te ‘weten’. Ken je dat?

Door de aandacht te trainen en stil te staan bij je ervaringen ontdek je een innerlijke stilte die je ook intuïtie kan noemen, gut feeling.

Ontwikkelen van intuïtie dus. Hoe je dat doet? Simpelweg door meer te ontspannen. Dat is de eerste stap. En de ademhaling is daar het beste gereedschap voor, iets wat je altijd bij je hebt. Gewoon even voelen dat je ademt kan al een heel groot verschil maken.

Dat is waar de online training Stressles(s) voor Succes mee begint: ontspannen en voelen dat je ademt. Een 5-weekse training die je helemaal zelf kunt doen. Zodat je beter voorbereid bent op examens en alle andere moeilijke dingen die je in de toekomst nog tegen gaat komen. Het enige wat je nodig hebt is jouw bereidheid om iedere dag 10 minuten de tijd te nemen voor jezelf. Oortjes in en chillen.

Dat klinkt best relaxed toch?

Wil jij ook zelf aan de slag om te leren met stress om te gaan? Lees hier meer over de mindfulnesstrainingen van To be Young