Drama in het gezin

Drama. Met pubers in het gezin is daar genoeg van. In de puberteit worden niet alleen ledematen en lichaamskenmerken groter. Nee, met het groter worden van je kind lijken problemen ook ineens groter te worden. En de pubermond weet er meestal goed woorden aan te geven. En ook al weet je dat dit bij deze turbulente levensfase hoort, als ouder is het vaak niet makkelijk om hier op een rustige en opbouwende manier op te reageren.

WAT DOE JE ALS JE PUBER SCHELDEND DOOR HET HUIS LOOPT? HOE GA JE OM MET BESCHULDIGINGEN DIE JE NIET TERECHT VINDT? HOE GEEF JE JE GRENZEN AAN ZONDER ZELF OOK BOOS TE WORDEN? OF HOE KRIJG JE JE PUBER ZONDER GEDOE UIT BED? EN HOE KRIJG JE DE SFEER IN HUIS WEER GOED?

De drama driehoek kan inzicht geven in zulke drama situaties. Het is een onderdeel van de transactionele analyse waarin uitgegaan wordt dat ieder mens denkt, voelt en handelt vanuit ervaringen uit het verleden. Dus de overtuigingen waarmee je als ouder vroeger bent opgevoed, hebben invloed op de manier waarop je reageert op je puber. De puberteit is dus een geweldige periode voor ouders om eens goed in de spiegel te kijken van de eigen opvoeding! Hoe is er met jou omgegaan vroeger? Hoe deden jouw ouders het? En welke lessen kun je daar nu van leren?

In drama situaties wordt er niet meer op een respectvolle en opbouwende manier met elkaar gecommuniceerd maar reageert ieder gezinslid onbewust vanuit een rol binnen de dramadriehoek die het drama juist in stand houdt. Er zijn in de dramadriehoek 3 rollen: de aanklager, het slachtoffer en de redder.

De aanklager geeft vooral de schuld aan anderen (het slachtoffer) en pakt de ander graag op zijn zwakke plek. Hij ziet zichzelf als beter dan de ander, is snel boos en neemt niet de verantwoordelijkheid om de situatie te veranderen.

Het slachtoffer gedraagt zich passief en hulpeloos, is bang om risico’s te nemen en fouten te maken. Hij voelt zichzelf minderwaardig en onderschat zichzelf. Hij ziet de ander (de aanklager en redder) als beter dan zichzelf en stelt zich onnodig afhankelijk op en neemt geen verantwoordelijkheid om de situatie te veranderen.

De redder biedt ongevraagd hulp, wil oplossen en maakt zo het slachtoffer afhankelijk door hem niet zelf de verantwoordelijkheid te laten nemen. De redder ziet zichzelf als beter dan de ander en maakt zichzelf onmisbaar voor het slachtoffer.

DOOR MEER INZICHT TE KRIJGEN IN DE ROLLEN DIE IN HET GEZIN AANGENOMEN WORDEN IN EEN DRAMASITUATIE KUN JE ALS OUDER EEN MEER BEWUSTE EN OPBOUWENDE POSITIE INNEMEN.

Mindfulness kan daarbij helpen. Oefenen in mindfulness leert je een objectieve houding aan te nemen en bewust te reageren. Het leert je te kijken in de spiegel die je puber je voorhoudt en de lessen eruit te halen die jou en je gezin weer in evenwicht brengen.

Wat is jouw rol?

 

GESCHREVEN DOOR JOLANDA