De wereld steeds een beetje mooier met mindfulness

Ik geloof dat de wereld steeds een beetje mooier wordt met mindfulness. Daarom buig ik mij, terwijl vele landgenoten hun vakantiekoffers pakken, over een training van Mindful Schools. Zes weken lang volg ik het programma voor Mindful Educators zoals dat in Amerika wordt gegeven. Vorig jaar heb ik mij gecertificeerd voor de Engelse versie voor middelbare scholieren, het .b programma, en ik ben nieuwsgierig naar ‘the American way’.

Het was de Amerikaan Jon Kabat Zinn, die mindfulness in de jaren ‘80 in het westen introduceerde en er baanbrekende effecten mee wist te creëren bij ernstig zieke mensen.

Hij overtuigde de wetenschap met zijn Mindfulness Based Stress Reduction programma, dat het bewust worden van de ervaringen van de zintuigen, emoties en gedachten in het huidige moment, de levens kon veranderen van mensen met onbehandelbare lichamelijke ziekte, pijn of psychische stoornissen. Hoewel Jon Kabat Zinn mindfulness naar het Westen bracht, is het woord al eeuwenoud. In het Oosten is de ‘mindful staat van zijn’ veel meer de norm dan in het Westen. De boeddha verkondigde duizenden jaren geleden al dat mindfulness dé manier is om verlost te worden van het menselijk lijden. Want als je bewust in het nu leeft, dan maak je je geen zorgen over verleden of toekomst. Zo kun je het leven accepteren zoals het zich aandient, met alle ongemakken die daarbij horen. “Moet je daar dan geen boeddhist voor worden?” Een vraag die als vanzelf opkomt. Nee, zeker niet! Mindfulness is een manier van het ervaren van het leven dat bij iedere levensopvatting past en juist de beleving ervan meer kan verdiepen. Het is geen verkondiging van een religie, het is een vaardigheid die de mens helpen kan om een gelukkig en zinvol leven te leiden.

Dus ik heb huiswerk de komende tijd. En de eerste opdracht is het verwoorden van de definitie van mindfulness op mijn eigen persoonlijke manier. Niet alleen door het op te schrijven, maar vooral door het aan anderen te vertellen. En aangezien iedereen op vakantie is heb ik er een vlog aan gewaagd. (klik hier voor de video) Met míjn definitie van mindfulness:

écht aandacht hebben voor jezelf. Alles wat je met je zintuigen, emoties en gedachten ervaart toelaten en accepteren als onderdeel van jouw complete mens zijn. Leren houden van jezelf met alles wat er is.

Ík geloof dat de wereld met mindfulness steeds een beetje mooier wordt. Want als je van jezelf leert houden, leer je vanzelf ook van anderen te houden. En dat is een les die in mijn ogen op geen enkele school ontbreken mag.

To be Young biedt yoga, mindfulness en coaching aan jongeren, op scholen én in de eigen studio in Rotterdam. Neem gerust contact op of kom langs voor een gratis proefles yoga of kennismakingsgesprek! jolanda@tobeyoung.nl / 06-20106103