Chaos, ook in míjn hoofd

In retraite. 10 dagen stil zijn. Niets zeggen. Zwijgen. Dat is wat ik maandag ga doen. Weg van mijn nieuwe studio, mijn huis en mijn gezin. Urenlang mediteren. Yoga. Lopen. Weinig eten. En alles héél erg mindful. Ik ben alvast aan het oefenen. Mindful eten vind ik altijd nogal een dingetje. Vanmorgen slokte ik snel voor ik de deur uitging een glas thee naar binnen en at ik mijn boterham lopend op weg naar de bus. Aangezien ik wat ondernemers ging ontmoeten had ik ook nog snel even een stapel visitekaartjes in mijn jaszak gestopt. Toen ik de bus instapte en mijn ovkaart uit mijn jaszak het niet deed keek de buschauffeur mij wat scheef aan. Het duurde even voordat ik doorhad dat een visitekaartje geen geldig vervoersbewijs is..

Mindful leven, dat zou voor mij een koud kunstje moeten zijn als ervaren beoefenaar en trainer. Maar niets is minder waar, mijn struggle is dezelfde als die van jou! Het enige verschil is misschien dat ik er mijn werk van heb gemaakt en jij niet. Dus ik besteed er gewoon heel veel aandacht aan. En dan wordt je er vanzelf beter in. Oefenen is mijn werk geworden. En dat is écht niet voor niets..

Deze week volgde ik de workshop Storylab bij Lindemarie Mediabureau en daar kreeg ik als feedback dat ik zo rustig en kalm overkom, precies wat een yogajuf en mindfulnesstrainer uit zou moeten stralen.. Ik verbaas mij altijd als ik zoiets hoor. In mijn beleving staat het woord CHAOS in koeienletters op mijn voorhoofd geschreven. Zo zie ik mezelf en zo zien de mensen die mij al heel lang kennen waarschijnlijk ook nog steeds. In mijn hoofd is het chaos. Ik weet wat paniek is. Ik weet wat onrust is. Ik weet hoe het is om miljoenen gedachten tegelijk te hebben die niets met elkaar te maken hebben. Ik ken depressie, ik ken somberheid, ik ken het gevoel van niet goed genoeg zijn. Ik ken het allemaal. Yoga en mindfulness hebben mij geholpen om er beter mee om te leren gaan. Was het maar eerder op mijn pad gekomen, denk ik soms. Dan had ik er als jongere al zoveel profijt van kunnen hebben en had het leven toen een stuk gemakkelijker kunnen zijn. Het is dé reden dat ik nu yoga en mindfulness aan jongeren geef.

Leren omgaan met stress is één van de belangrijkste vaardigheden om jezelf voor te bereiden op een gelukkige en succesvolle toekomst.

Lindemarie en kornuiten adviseerden mij om dat maar eens wat meer te communiceren. Dat mensen het fijn vinden als ze zichzelf in mij kunnen herkennen. ‘Dat jij jongeren zo goed kan begrijpen, dat komt daardoor Jolanda! Laat het ze weten, want dat is goud waard!’. Verbaasd ging ik naar huis, mijmerend over hoe fascinerend ik het toch steeds weer vind dat het beeld dat je van jezelf hebt écht compleet anders kan zijn dan wat iemand anders ziet.

Het advies nam ik ter harte. Een uur later, nadat ik snel een smoothie naar binnen had geslurpt, zat ik voor een volle groep een yogales te geven en begon ik met vertellen hoe het in mijn hoofd werkt. Dat het bij mij vaak genoeg CHAOS is en dat ik onzekerheden ken en het ook heel lastig vind om steeds weer opnieuw al die gedachten voor te stellen alsof het wolken zijn aan de lucht. Want dat vertel ik hen altijd in de les, het helpt om meer afstand te creëren tot je gedachten.

Zien dat gedachten, net zoals alle dingen in het leven, komen en gaan en je altijd een keuze hebt in hoe je ermee omgaat.

Je kunt ze serieus nemen en er direct op reageren. Of je kunt ze aanschouwen en even niet reageren. Dan merk je namelijk steeds vaker dat er heel veel dingen zijn die helemaal geen directe reactie nodig hebben en vanzelf hun weg vinden. Steeds weer terug naar het hier en nu. Steeds weer terug naar simpelweg ademhalen. Een oefening in loslaten, accepteren en vertrouwen dat alles precies goed is zoals het op dit moment is.

Ze keken me geboeid aan. Verbaasd ook. En geïnteresseerd. En er was niemand die de zaal uitliep omdat hij van zo’n chaoot geen yogales wilde hebben. Ik voelde wat Lindemarie bedoelde. Begrip en herkenning. Opluchting en broederschap. We zijn allemaal mens. En dat is nu precies de boodschap die ik brengen wil. Jezelf leren kennen is een proces. En iedereen doet dat op zijn eigen unieke manier. In zijn eigen unieke tempo. Ook ik.

Dus de komende 10 dagen trek ik me terug. Terug naar mezelf met al die eigenaardigheden, gedachten en emoties. Op mijn manier en in mijn tempo leer ik mezelf zo steeds een beetje beter kennen. Ik hoef je nu waarschijnlijk niet meer te vertellen dat ik dat nog een hele uitdaging vind..

geschreven door Jolanda Ruissen
foto: Jessaréla Monshouwer
Heb jij ook last van miljoenen gedachten, pieker je veel of vindt je het moeilijk te ontspannen? Wees welkom in de knusse studio van To be Young voor een gratis proefles of  kennismakingsgesprek.
Faalangst? Examenstress? Zit jij in het examenjaar? Of ben je ouder van een examenleerling? Kom naar de gratis workshop ‘Hoe overleef ik de examentijd?!’ voor leerlingen én ouders op 8 maart!
Nieuwe mindfulness trainingen voor scholieren en studenten starten in maart! Check de website voor meer info.