Sofie naar Peru

Sofie wil na de HAVO een tussenjaar nemen om te gaan reizen en vrijwilligerswerk te doen. Haar ouders vonden het een goed idee én hadden een duidelijke boodschap: “Prima, maar dan willen we wel een concreet uitvoerbaar plan zien!” Ze hadden er ook een deadline bij gegeven. Sofie is mijn nichtje en ik mocht haar helpen om dat plan te maken. Want ze had geen idee wat ze écht wilde en hoe ze dit nou aan moest gaan pakken.

Vorig jaar is ze 2 weken naar Zanzibar geweest om daar met een groep jongeren voor de organisatie be-more vrijwilligerswerk te doen en een kijkje te nemen in het Afrikaanse leven. Daar ontdekte ze dat ze het ontzettend leuk vond om te leren over andere culturen en dat ze mensen blij kon maken door ze te helpen of gewoon met de kinderen te spelen.

“Stel dat alles mogelijk zou zijn, waar zou je dan naartoe willen?”

Dat was de vraag die ik Sofie stelde en ik ging ervoor zitten om haar daar ruim de tijd voor te geven. Maar daar had Sofie geen minuut voor nodig. Esperanza Verde, zei ze met een vastberaden blik en met een klik op de muis liet ze me de website zien van een project in de jungle van Peru. Een plek waar Floortje Dessing een paar jaar geleden een reportage over maakte, die bij Sofie in haar geheugen gegrift stond. En aangezien ik ook een groot fan van Floortje ben, wist ik precies welke aflevering ze bedoelde. Die met de apen en de luiaard die om de nek van de presentatrice hing. Ik kon me helemaal voorstellen dat Sofie daar heel blij van zou worden.

Simpelweg een mail sturen, dat was de eerste stap. En een week later stapte ze binnen met een bescheiden lach op haar gezicht. “Ik heb reactie gehad en ze hebben plek”, zei ze met een neutrale stem. Want echt geloven dat haar droom werkelijkheid zou worden, dat durfde ze nog niet. Samen gingen we aan de slag om te ontdekken hoe ze dit aan kon pakken en wél kon geloven in haar eigen dromen. Het inschrijfformulier stelde haar de juiste vragen. Waarom ze wil komen, waar ze goed in is en wat zij denkt te kunnen bijdragen aan het project. Het werd een mooie reis.

In september is het zover. Net na haar achttiende verjaardag vertrekt Sofie naar de jungle in Peru, ver van de bewoonde wereld.

Met 12 vrijwilligers gaat ze het Nederlandse gezin Olivia Conrads en Douwe Bakker helpen met de verzorging van apen die in gevangenschap hebben gezeten om ze weer sterk te maken voor de wildernis. Drie maanden lang mag ze bezig zijn met wat ze het liefste doet: rondstruinen in de natuur en zorgen voor de dieren met mensen om zich heen waar ze die passie mee kan delen. En daar is natuurlijk geld voor nodig. Want de reis en het verblijf moet Sofie helemaal zelf betalen. En 3500 euro bij elkaar sparen, dat is een flinke uitdaging. “Dat lukt me nooit”, zei ze in eerste instantie. “Hoezo niet?” vroeg ik haar “Vorig jaar is het toch ook gelukt?”. Dus we bedachten een actie: yogalessen bij To be Young voor Peru. Leuke toegankelijke lessen om lekker te ontspannen op zondagochtend. Je bepaalt zelf wat je het waard vindt en alle opbrengst is voor Sofie om de dieren in de jungle te gaan verzorgen. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom!

Wil je Sofie helpen? Kom op zondag naar een ontspannen yogales in studio To be Young en steun haar reis naar Peru.

In mei doet Sofie examen. Daarna wil ze heel graag werken en ervaring opdoen om zich voor te bereiden op het werk in de jungle. Bij een dierenarts bijvoorbeeld, een dierenopvang of de dierentuin. Wie iets voor haar weet in omgeving Hoeksche Waard/Rotterdam kan haar mailen sofie@tobeyoung.nl

De yogalessen voor Peru zijn op deze zondagen van 11.00 tot 12.00 uur: 8 april, 22 april, 10 juni en 24 juni. Je kunt je aanmelden bij sofie@tobeyoung.nl