Kleur je leven zoals je zelf wilt

gekleurde vellen papier

Kleur je leven zoals je zelf wilt.

Tijdens één van de coachsessies met jongeren leg ik gekleurde vellen papier neer op de grond en laat ze bij iedere kleur stilstaan bij wat ze denken en voelen. Bij de eerste kleur vraag ik ze om even stil te staan bij hun allerdiepste wensen. Hoe zou het zijn als je alles wat je wilt ook echt zou bereiken?

De reacties zijn even verschillend als verrassend. En het grappige is dat er altijd wel een antwoord komt. Want ook al weten veel jongeren vaak niet concreet wat ze willen dóen, ze weten vaak wel hoe ze zich willen vóelen. In de coachsessies komt dat maar vaak genoeg naar voren. Ze willen géén stress, géén hoofdpijn, géén slapeloosheid, géén onrust, géén druk. En ze willen vooral niet zoveel ‘moeten’. Wat ze níet willen weten ze vaak goed te benoemen. Maar wat ze dan wél zouden willen is meestal een stuk lastiger aan te geven.

De oefening met de kleuren helpt hen daarbij. Ze hoeven namelijk niets te weten. Het enige wat ik hen vraag is om zich voor te stellen hoe het zou voelen als ze alles wat ze willen al bereikt hebben. Daar, op dat gekleurde vel papier is alles helemaal goed zoals het is, ze hoeven geen moeite te doen. Ik zie schouders ontspannen en een glimlach op het gezicht verschijnen en meestal klinkt er een zucht van verlichting.

Hoe zou je je voelen als alles wat je wilt al bereikt hebt? Als je alle moeite die het gekost heeft los kan laten en je helemaal kan ontspannen en genieten.

Vaak zien ze een beeld voor zich. Een strand, de jungle, de eigen slaapkamer, veel mensen of juist weinig, een plek ver weg of dichtbij met kleuren, geluiden en geuren die daarbij horen. Alles kan en niets hoeft. Wat er opkomt is waar we mee werken en dat levert altijd mooie inzichten op. Bij de volgende stappen kijken we naar hoe het nú is, wat in de weg staat en wie of wat er zou kunnen helpen om die ideale situatie of dat ideale gevoel te bereiken. Altijd komen er nieuwe inzichten. De oefening helpt de jongere om in te zien wat hij of zij belangrijk vindt in het leven, welke waardevolle eigenschappen je kunt cultiveren om het leven te leiden dat je graag wilt en welke keuzes je zelf kunt maken om te doen wat daarbij past.

Inzicht in wat voor jou belangrijk is in het leven, welke waardevolle eigenschappen daarbij horen en welke keuzes je daar zelf in kunt maken.

Ik hoop de jongeren met deze oefening een belangrijke boodschap mee te geven. Kleur je leven zoals je zelf wilt. Maak keuzes die bij je passen, ontspan en doe de dingen die jou het gevoel geven dat je leeft. Want als het leven meer vanzelf gaat, dan is het ook écht veel leuker.

Do what makes you feel alive.

Doe je mee?

Wil jij ook ontdekken hoe je de keuzes kunt maken die bij jou passen? Check de mogelijkheden voor individuele coaching en mindfulness of doe mee met een groepstraining!